Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler

      Yorum yok Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler

Uyku hapını uykusuzluk sorunu için kullanmak birçok kişinin haklı olarak çekindiği bir çözümdür. Uyku haplarının sersemletmesi, bağımlılık yapma olasılığı ve uzun vadede uyku düzenini iyice bozması gibi yan etkileri devamlı araştırma konusu oluyor. Diğer yandan iyi bir uykunun sağlıklı yaşam adına iyi beslenme ve düzenli egzersiz kadar gerekli olduğu bilinir. Bitkiler; şöyle derin ve tatlı bir uyku arayışında uykusuzluğa karşı doğal çözümlerden biri olabilir.uykusuzluk problemi, uykusuzluğa hangi bitkiler iyi gelir, bitkisel uykusuzluk çözümleriSürekli eğer kronik uykusuzluktan sıkıntı duyuyorsanız herhangi bir doğal reçeteden faydalanmadan önce bir doktora başvurmanız tavsiye edilir. Kalp hastalığı, kronik uykusuzluk, depresyon, uyku apnesi, akciğer hastalığı ya da diyabet gibi rahatsızlıklar belirtiler arasındadır. Uykusuzluğa iyi gelen bitkileri denemeden evvel bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Kalp hastalığı, uyku apnesi, akciğer hastalığı, depresyon ya da diyabet gibi hastalıkların kronik uykusuzluğun belirtileri arasındadır. Uykusuzluk için etkili bitkileri denemeden evvel bu şikayete yol açan herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığının belirlenmesi gerekir.

Bitkiler doğadan geldiği için genel anlamda güvenli olduklarına ve sağlığa zarar vermeyeceklerine inanılır. Oysa bitkiler de kendi içlerinde kimyasal içeriklidir ve bazı bitkilerde bulunan maddeler kimi zaman yan etkilere bile yol açabilir. Çeşitli araştırmalar mesela uykusuzluk için en çok önerilen bitkilerden olan kava kava ve kedi otu bitkilerinin karaciğere dokunabileceğini göstermiştir. Hangi bitki olursa olsun aşırı kullanmamak da ve bitkilerden dozunda faydalanmakta fayda vardır. İşte uykusuzluğa iyi gelen bitkilerden bazıları;

Kedi otu: En sık uykusuzluk için adı geçen bitkilerden biri kedi otudur. Reçetesiz bir uyku ilacı olarak bazı Avrupa ülkelerinde tezgahlarda kedi otu ürünlerine denk gelebilirsiniz. Tam olarak kedi otunun uykusuzluğa nasıl çare olduğu anlaşılmamış olsa da hapların tersine tahminler bitkinin beyindeki sakinleştirici özellikteki kimyasallar üzerinde etkili olduğu yönündedir. Uyku haplarının aksine kedi otunun bağımlılık yapmadığı da sabahları sersemliğe neden olmadığı belirlenmiştir. Yine de herkeste kedi otu aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu olumlu sonuçları klinik deneyler bildirse de henüz çalışmalar tam bir kesinlik kazanmamıştır.

Genellikle kedi otu yatmadan bir saat evvel alınır. Tam etkisini bir iki haftada gösterebilir. Üç aydan uzun bir süre kedi otu kullanılmamalıdır. Olası yan etkileri arasında bitkinin; baş ağrısı, sindirim sorunları, çarpıntı ve baş dönmesi sayılabilir. Kedi otu çayı da uykusuzluk için içilebilir fakat birçok insan bu çayın kokusunu beğenmediği için kapsül biçiminde kedi otunu almayı tercih etmektedir. Kedi otu desteğini eğer kullanacaksanız alerji ilacı ya da antidepresan benzeri sinir sistemini etkileyen ilaçları kullanmalısınız. Hatta düzenli ilaç kullanıyorsanız en iyisi kedi otu desteği almanızdır. Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrası, alkolle beraber ve karaciğer rahatsızlığının olduğu durumlarda da kedi otunun sakıncalı olabileceği belirtilmiştir. Eğer kedi otu desteği alacaksanız bir uzmana öncelikle danışmanızda fayda vardır.

Papatya: Geleneksel olarak papatya çayı doğal bir uyku yardımcısıdır. Bu çay kaygı giderici ve sakinleştirici özellikteki papatya çiçeğinden yapılır. Hafif derecede papatyanın yatıştırıcı özellikte olduğu bilinir. En zararsız bitkilerden biri olarak kabul edilen papatyaya karşı alerjik bünyeler dikkatli olmalıdır. Papatya alerjisi olan kişiler az da olsa söz konusudur. Bir bardak papatya çayı yatmadan önce rahatlatıcı olacak ve uykuya geçişi kolaylaştıracaktır. Sakin bir ortamda, sıcak bir bardak bitki çayını uyku saati öncesi içmenin stresi azaltan ve insanı psikolojik olarak da uykuya hazırlayan bir ritüel olduğu söylenebilir.

Sarı kantaron: Sarı kantaronun bitki alanında yapılan çalışmalar en çok başvurulan bitkisel desteklerden biri olduğunu gösterir. Hafif şiddetteki uyku bozuklukları ve kaygı için tavsiye edilir. Bitkinin içerisinde bulunan hiperisin maddesinin yatıştırıcı özellikte olduğu tespit edilmiştir.

Şerbetçi otu: Bira yapımında şerbetçi otu kullanılan bir bitkidir. Fakat kesinlikle uykudan önce alkol önerilmediği için en iyisi bitki çayı biçiminde tüketmek olmalıdır. Alkolün her ne kadar uykuya geçişi kolaylaştıracağı düşünülse de aslında tam tersi uyku kalitesini alkol bozar ve üstelik karaciğere de son derece zarar verir. Acı şerbetçi otunun tadını bastırmak için melisa ya da papatya çayını karıştırarak içebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir