Uyku Bozukluğu Nedir?

      Yorum yok Uyku Bozukluğu Nedir?

Pek çoğumuz günlük yaşam süremizin yaklaşık üçte birini uykuda geçirmekteyiz. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık gösterse de 4-11 arası değişiklik gösterdiği bilinmekte olan uyku bozukluğu nedenleri farklılıklar göstermektedir. Genetik faktörlerinin de etkili olduğu uyku süreleri belirli limitler dışında değiştirilememektedir. Haftada iki yâda üç gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız akşam yatağa girdiğinizde bacaklarınızca huzursuzluk hissediyorsanız yeterli süre uyumanıza rağmen yorgun ve uykusuz hissediyorsanız gece horlamanız yan odalardan duyulacak kadar şiddetli ise uyku bozukluğunuz var demektir. Altında yatan nedenlerin araştırılması açısından bir uyku uzmanı ile görüşerek gözetim altında uyuyarak hastalığınıza çare bulabilirsiniz.uyku bozukluğu nedir, uyku bozukluğu, uyku bozukluğunun nedenleri

Uyku Bozukluğu Çeşitleri

Teknoloji çağının getirmiş olduğu yoğun iş temposu ve stres ile birlikte ortaya çıkan uyku bozukluğu nedenleri psikolojik olabildiği gibi vücudun başka bir yerinde olan rahatsızlığı işaret eden bir nedene de bağlı olabilir. Uyku bozukluğunun pek çok çeşidi mevcuttur bunlar; diş gıcırdatmak (bruksizm), huzursuz bacak sendromu, düzensiz uyku saatleri, uyku apnesi, uykuda konuşma, narkolepsi gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin kimileri tam olarak tedavi edilebilmekte kimisi ise önleyici tedavi yöntemleriyle çözümlenmeye çalışılmaktadır. Uykuda nefesinizin bir an olsun durduğunu söyleyen yakınlarınızın da sözünü kulak arkası etmemenizde yarar vardır. Rahat bir uyku uyumaz isek günümüz de sağlıklı geçmez bu nedenle uykumuzda yaşadığımız bozuklukların yaşantımızı daha fazla etkilemesini istemiyorsak bir uzmanla görüşmekte fayda vardır.

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Çok geniş bir hastalık çeşidi olduğundan öncelikle uyku bozukluğu nedenleri saptanır. Hastalık teşhis edildikten sonra yapılacak tedavi de tanıya göre değişiklik gösterecektir. Örneğin uyku sırasında konuşmanın bir ilaçla tedavisi yoktur ancak ağzı kapatacak ufak bir aparat ile konuşma önlenebilmektedir. Yahut uyku apnesi üst solunum yolunun kapandığı klinik bir boyut olarak karşımıza çıkmaktadır. Çene yapısının bozukluğundan ileri gelen hastalık genetik de olabilmektedir Çoğu psikolojik gibi görünse de altında ciddi nedenlerin de bulunduğu uyku bozukluğu tedavi edilmez ise ileride daha farklı sorunlar olarak karşımıza çıkacaktır. Laboratuvar testlerinin uyku laboratuvarında incelenmesi ve nörolojik muayene eşliğinde değerlendirilmesiyle kesin tanı konulabilir. Ağız içi cihazlar, ilaç tedavileri, cerrahi tedavi, pozitif hava yolu basınç uygulaması gibi tedavi yöntemleri mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir