Gıdaların besin değerini en üst düzeye çıkarmak için sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak bu alışkanlık yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Kış ve yaz için özel olarak yetiştirilmiş sebze ve meyveleri bilinçli tüketmeliyiz. Çok sağlıklı, vitamin ve mineral yönünden zengin olan kış yiyecekleri, bağışıklık sistemini güçlendirmede de oldukça etkilidir. Cildi dış etkenlerden koruyan ve soğuk havalarda cildin nem dengesini etkileyen kış sebzeleri, doğanın bize en güzel hediyesidir.Antioksidan içeren yoğun yapıları sayesinde kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununun riskini en aza indiren meyveyi mevsiminde yemek sağlığımız için son derece önemlidir. Viral enfeksiyonlara karşı direnç kazandıran C vitamini içeren kışlık gıdaları düzenli olarak tüketmek gerekir.
Kışın ne yiyoruz?
Kasım… Kabak, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar, pırasa, pazı, ceviz, kestane, elma, üzüm, mandalina, nar, kivi, armut, greyfurt, kabak ve lahana yiyin.
Aralık… Kudüs enginar, ıspanak, kereviz, karnabahar, Brüksel lahanası, portakal, mandalina, Trabzon hurması, lahana, İsviçre pazı, havuç, balkabağı, lahana – yenilmesi gereken besinler bunlar.
Ocak… Brokoli, havuç, pırasa, kırmızı turp, siyah turp, ıspanak, nar, elma, portakal, armut, greyfurt, lahana ve kereviz yiyin.
Şubat… Karnabahar, havuç, turp, pırasa, ıspanak, ayva, portakal, muz, armut, elma, brokoli ve Brüksel lahanası yenmesi gereken besinlerdir.
Sağlığımız için en sağlıklı kış besini;
Avokado: A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan avokado, sağlıklı yağlar ve proteinler açısından da güçlü besinlerdir. Son yıllarda mutfağımızda yer almaya başlayan avokado; B vitaminleri, potasyum, demir ve çinko gibi birçok faydalı vitamin ve mineral içerir.
Kamkat: Kabuğu ile yenebilen bir meyve olan Kamkat, kışın sizi hayatta tutabilecek bir yapıda bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini, B vitamini, kalsiyum açısından yüksek değerlere sahip olan kamkat aynı zamanda güçlü bir oksitleyici ajandır.
Kinoa: Sık tüketilmesi gereken sebzelerden biri olan kinoa, oldukça sağlıklı ve besleyici bir besindir. Kinoa; A, B, C, D ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, çinko, magnezyum, fosfor ve lif açısından da zengindir.
Kabak: Fosfor, kalsiyum ve A vitamini içeriği yüksek olan kabak, en çok tüketilen kış sebzelerinden biridir ve sağlığımız için çok faydalıdır. Vücudun direncini artıran balkabağı, onu mikroplardan korur. Cilt ve hücre yapısını eski haline getirebilen balkabağının bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkisi vardır.
Rezene: Potasyum ve kalsiyum gibi mineraller içeren rezene, B vitaminleri bakımından yüksektir.Direnç artırıcı rezene, düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürmede de etkilidir. C vitamini, lif ve kalsiyum açısından zengin olan rezeneyi özellikle kış aylarında tüketmeyi unutmayın.
Turp: Potasyum ve lif açısından yüksek değerlere sahip olan turp, besin değeri açısından tam bir karaciğer dostudur. Sindirime yardımcı olan turp, en sağlıklı kış besinlerinden biridir.
Brüksel lahanası: A, C ve E vitaminlerini içeren Brüksel lahanası, içerdiği demir ve folik asit nedeniyle kansızlığa karşı koruyucu bir sebzedir. Uzmanların sıklıkla tüketilmesini önerdiği brüksel lahanası, zengin içeriği ile sağlıklı besinler grubuna dahil edilir.
Kestane: Kış mevsiminin vazgeçilmez koşullarından biri olan kestane; B1, B2 ve C vitaminlerini içerir. Yağ ve protein içeren kestane, fosfor, potasyum, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum açısından da zengindir. Kestanenin fiziksel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği de bilinmektedir.