Kapak onarımı
Kapak onarımında kullanılan teknikler, kapak yapısını destekleyen dokunun yerleştirilmesi, integumenter dokunun kesilmesi ve onarılması, yapışan yaprakçıkların daha iyi kapanması veya salınmasının sağlanması şeklinde özetlenebilir.
Her valf onarılamaz, bazen onarım işlemleri bir valfi değiştirmekten daha zor olabilir. Mitral kapaklar daha sık tamir edilebilmesine rağmen, aort ve pulmoner kapakçıklar daha sık değiştirilmelidir.Kardiyologlar, daralmış kapakçıkları balon valvüloplasti ile tedavi edebilir. Bu işlem sırasında anjiyografide olduğu gibi ucunda balon bulunan kateter (ince tüp) daralmış kapak seviyesine kadar ilerletilir. Bu noktada balon şişirilir ve daralan kapakçık genişler.
İşlem sırasında genellikle derin anestezi uygulanmaz ve hasta hastanede bir gecelik gözlem sonrasında normal hayatına dönebilir. Balon valvüloplasti, özellikle mitral kapakçığı olan hastalarda çok faydalı olabilir.
Kalp kapakçığı değişimi
Kapak hastalığı çoğunlukla kapak replasman ameliyatı ile tedavi edilir. Bu işlem sırasında hastalıklı kapakçık çıkarılır ve mekanik veya biyolojik bir kapakla değiştirilir:
Biyoprotetik kapaklar sığır, domuz veya insan dokusundan yapılır. Biyolojik bir kapak kullanmak, kan sulandırıcıların kullanılmasını gerektirmez, ancak valfler 10-15 yıl içinde aşınabilir ve yeniden ameliyat gerektirebilir. Bu bakımdan genç hastalar için uygun değildir.
Mekanik kapaklar ömür boyu değişmeden kullanılabilir, ancak diğer yandan ciddi kan sulandırıcıların kullanılmasını gerektirir. Antikoagülanların alınmaması mekanik kapaklarda pıhtılaşma veya felce neden olabilir.
Aort kapağının değiştirilmesinin gerekli olduğu durumlarda alternatif olarak hastanın kendi perikardından oluşturulmuş bir kalp kapağı kullanılabilir. Ozaki işlemi adı verilen bu yöntemle bu tekniği ilk kez uygulayan cerrah, hastadan kan sulandırıcı ilaç kullanmasına gerek kalmaz. Ayrıca diğer protez kapaklarla oluşabilen kapakta pıhtılaşma sorunu da bu teknikten sonra genellikle gözlenmez.
Transkateter kapak tedavisi
Girişimsel kardiyologlar, büyük kan damarlarına yerleştirilen klipsler veya kateterler kullanarak valfleri onarabilir veya değiştirebilir.
Mitral kapak sızıntısı olan hastalar, mitral klempleme adı verilen bir teknik kullanarak valfleri kilitleyerek geri çekilemezler. Mitra klips yöntemi ile hastaların iyileşme süresi ameliyat olan hastalara göre çok daha kısadır.
TAVİ
Son zamanlarda, kapakların mevcut uygulaması, aort kapakları için transkateter aort kapak replasmanı (TAVI) uygulamasıdır.
Bu teknikte ortada bir balon bulunan ve yapay kapak etrafına katlanan bir kateter, kateterden inguinal venden geçerek, kapak seviyesinde balonların etrafındaki kapağı açarak daralmış aort kapak seviyesine kadar ilerletilir. ve eski valfi içine yerleştirmek.
Daha sonra balon indirilir, kateter ile birlikte çekilir ve yerine yeni bir kapak yerleştirilir. TAVI yöntemi, cerrahi riski yüksek yaşlı hastalar için geliştirilmiş olmakla birlikte, teknolojideki gelişmelere paralel olarak orta riskli hastalarda da tercih edilen yöntemdir.