Gastrite ne sebep olur?

      Yorum yok Gastrite ne sebep olur?

Mide zarının iltihaplanmasına neden olabilecek herhangi bir tıbbi durum gastrite yol açabilir. Midenin iç duvarını koruyan mukus kaplı bariyerin zayıflaması veya hasar görmesi, midenin sindirim için kullandığı mide suyunun mide zarına zarar vermesine ve enfeksiyon kapmasına neden olur. Bununla birlikte, Crohn hastalığı ve vücuttaki iltihaplı hücrelerin sayısındaki kontrolsüz bir artış durumu olan sarkoidoz gibi bir dizi hastalık ve tıbbi durum, insanlarda gastrit riskini artırabilir. gastrit ne demek, gastrit neden olur, gastrit sebepleri nelerdirGastrit riskini artıran durumlar öncelikle bakteriyel enfeksiyonu içerir. Helicobacter pylori enfeksiyonu dünya çapında insan enfeksiyonlarının en yaygın türü olmasına rağmen, enfeksiyonla enfekte olanların sadece küçük bir alt kümesinde gastrit veya diğer ilişkili üst gastrointestinal hastalıklar gelişir.

Bu nedenle sağlık uzmanları, bu bakteriye karşı savunmasızlığın nedenlerinin kalıtsal olabileceğine veya sigara ve diyet gibi yaşam tarzı seçimleriyle ilgili olabileceğine inanmaktadır.

Ağrı kesicilerin düzenli kullanımı gastrite neden olabilir. Ağrı kesiciler hem akut gastrite hem de kronik gastrite neden olabilir çünkü düzenli ağrı kesiciler veya aşırı dozda ilaç kullanımı midenin koruyucu astarında bulunan ve korunmaya yardımcı olan önemli bir maddenin miktarını azaltabilir.

Yaşla birlikte mide astarı incelir. Ek olarak, yaşlı insanların Helicobacter pylori veya otoimmün hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir, bu da gastrit riskini artırır.

Aşırı alkol tüketiminin bir sonucu olarak alkol, mide zarını tahriş edip aşındırarak mideyi sindirim sıvılarına karşı daha savunmasız hale getirebilir. Aşırı alkol tüketiminin akut gastrite neden olma olasılığı daha yüksektir. Büyük ameliyat, yaralanma, yanıklar veya ciddi enfeksiyonların neden olduğu şiddetli stres akut gastrite neden olabilir.

Midedeki hücrelere saldıran vücudun kendi bağışıklık sistemi, otoimmün gastrit adı verilen bir tür gastrite neden olabilir. Mide duvarını oluşturan hücreler bağışıklık sistemi tarafından yıpranır ve midenin koruyucu bariyeri zayıflatılır.

Otoimmün gastrit, Hashimoto hastalığı ve tip 1 diyabet dahil olmak üzere diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha yaygındır. Otoimmün gastrit ayrıca B12 vitamini eksikliği ile de ilişkilidir.

Ek olarak, HIV / AIDS, Crohn hastalığı ve parazitik enfeksiyonlar gibi diğer hastalıklar hem akut hem de kronik gastrite neden olabilir.

Gastrit, uygun şekilde tedavi edilmezse mide ülserine ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide zarında veya mukozal hücrelerde değişikliklere neden oluyorsa, mide kanseri riskini artırabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir