Dehidrasyon Nedir?
Vücudun çalışması için gereken sıvı miktarı karşılanmazsa dehidrasyon meydana gelir. Kabaca aşırı sıvı kaybı veya sıvı eksikliği olarak tanımlanan dehidrasyon, kaybedilen sıvı miktarına bağlı olarak hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç şekilde tedavi edilir. Ciddi dehidratasyon, insan hayatını ciddi şekilde tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Dehidrasyon fiziksel veriler, idrar tahlili, böbrek fonksiyon testleri ve kan testleri kullanılarak değerlendirilir. Çocuklar, bebekler, yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişiler dehidrasyona daha yatkındır. Özellikle yaşlılar ve bebekler susadıklarını tam olarak söyleyemedikleri için çok daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirler.Dehidrasyon Belirtileri
Gün içinde daha az sıvı tüketen kişiler, yavaş idrar akışı yaşarlar ve idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı geliştirme risklerini artırır. Dehidrasyon devam ettiğinde düşük tansiyon ve baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Ciddi sıvı kaybı ile kalp atış hızında, böbrek yetmezliğinde, kas spazmlarında ve bilinç kaybında artış olur. Tüm bu semptomlar karaciğer, beyin ve kalp gibi organların yanı sıra böbreklerde de anormalliklere yol açabilir.
Hafif dehidratasyon belirtileri:
Susamış hissetmek
Kas spazmları
Baş ağrısı
Kuru ve soğuk cilt
Azalan idrara çıkma ve koyu sarı idrar
Kuru ve yapışkan ağız
Ciddi dehidratasyon belirtileri:
İdrar yapma çok koyu sarı veya kehribar rengindedir ve idrara çıkma zorluğu
Kuru ve kırışık cilt
Bilinç karışıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik.
Hızlı kalp atışı ve hızlı nefes alma
Baş dönmesi
Gözlerinde şaşı
Kayıtsızlık ve şok
Düşük tansiyon, özellikle ayağa kalktığınızda
Susuz kalmanın nedenleri
Gün içinde su içmeyi unutmak veya yürüyüş, seyahat, kamp vb. Aktiviteler sırasında sağlıklı içme suyu alamamak gibi basit nedenlerle sıvı kaybı. Bu dehidrasyon, hemen değiştirilebilen hafif dehidrasyona neden olur. Ek olarak, dehidrasyon nedenleri şunları içerir:
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda ani, şiddetli ishal ve eşlik eden kusma
Enfeksiyon veya sıcak çarpmasının neden olduğu yüksek ateş
Aşırı egzersiz veya yüksek ateş nedeniyle aşırı terleme
Diyabet gibi kronik tıbbi durumlara bağlı aşırı idrara çıkma
Böbreklerin su tutmayı kaybettiği hastalıklar
Diüretikler, kan basıncı ve antihistaminikler
Alkol tüketimi
Maraton, kaya tırmanışı, triatlon gibi dayanıklılık sporları.
Dehidrasyon
Dehidrasyonun amacı, sıvı ve elektrolit kaybının yerine konmasıdır. Dehidratasyonun derecesine ve nedenine bağlı olarak hastalığın tedavisi belirlenir. Genel olarak, hafiften orta dereceye kadar dehidrasyon için en uygun çözüm su alımınızı artırmaktır. Aşırı egzersiz nedeniyle susuz kaldıklarında elektrolit içeren sıvılar tercih edilebilir. Şiddetli dehidratasyon durumunda hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve bir doktora danışılmalıdır.
Not. Dehidrasyonu teşhis etmek ve tedavi etmek için bir aile hakimi veya terapistine danışılabilir. Çocuklarda su kaybı hakkında bir çocuk sağlığı uzmanıyla konuşmak yararlıdır. Hastanın kaybettiği sıvı ve elektrolitler intravenöz olarak verilir ve özellikle hayat kurtaran vakalarda hastayı hastaneye götürmek çok önemlidir.