Mukoza adı verilen örtünün iltihaplanmasına orta kulak iltihabı denir. Bu örtü geniz ve burunla bağlantılıdır. Orta kulağı oluşturan kemikçikler vardır. Bunlar; örs, üzengi ve çekiçtir. Bu kemikler vücudumuzda ki en küçük kemiklerimizdir. Ayrıca orta kulağın içinde kulak zarı da bulunmaktadır. Kemikçiklerin olduğu kısım hava ile doludur. Boşluğun şişmesi ve kulak zarını içeri doğru yitmesi orta kulağın iltihaplaştığı anlamına gelir. Böylece orta kulağı havalandıran boru tıkanır. Hava ile dolu olması gereken alan iltihaplı sıvı ile dolduğunda ağrılar ortaya çıkar. Burun ve genizdeki iltihaplar östaki borusuna ulaşıp hastalığın başlamasına neden oluyor. Orta kulak iltihabı enfeksiyonun yukarı gitmesiyle oluşur.
Yutkunma esnasındaki basınçla geniz ve kulak zarı içine çöker. Östaki borusu normalde kapalıdır ama yutkunma esnasında açılır. Genizdeki iltihabın orta kulağa ulaşması çok kolaydır. Nezle, grip gibi faktörler orta kulak iltihabının oluşmasına neden olur. Orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda oluşur. Çünkü çocukların daha östaki borusu tam olarak kapanmamıştır. Sonuç olarak süt çocukları ve okul öncesi çocuklarında orta kulak iltihabı daha çabuk oluşur. Ortakulak İltihabının Belirtileri Kulak ağrısı Ateşlenme İşitmede azalma Gözlerin içinde yanma hissi Kulak zarının gerilmesi Kulak zarının delinmesi Kulaktan kanlı iltihabın gelmesi Tedavi Yöntemleri Tedavi genellikle doğal yollarla yapılıyor. İltihap doğal yolla temizlenir. Dada sonra orta kulağın iç kısımlarındaki iltihabın temizlenmesi için ilaç verilir. Ağrı kesici iltihap giderici gibi ilaçlar hastalığın çabucak iyileşmesi için etkilidir. Ayrıca hastaların soğuğa karşı kulaklarını korumaları gerekir. Bu tür enfeksiyonel rahatsızlıklarda dikkatli olunması gerekmektedir. Kulağın içinde sızıntı olmaması için gerekli tedbirleri almak gerekir.
Çocukların dinlenmesi ve doğru bir şekilde beslenmesi gerekir. Bebek ve çocukların sigara dumanının bulunduğu yerden uzak durmaları gerekir. Soğuk havalardan ve kirli havadan korunmaları gerekir. Aşırı sümkürmek iltihabın yayılmasına neden olur. Bundan dolayı da bu davranış ebeveyn tarafından engellenmelidir. Bebeklerin ve çocukların östaki borusu tam olarak gelişmediğinden dolayı yatay bir şekilde süt ve mama verilmemeli.