Çocuklarda Erken Ergenliğin Yaşanması

      Yorum yok Çocuklarda Erken Ergenliğin Yaşanması

Çocuklar normal olarak ergenlik dönemlerinde yaklaşık olarak 11 – 12 yaşlarında erişirken, bazı durumlarda erken ergenlik dönemi de yaşanır. Kız çocuklarında 8 iken erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce ergenlik belirtilerinin yaşanması erken ergenlik olarak tıp literatüründe geçmiştir. Ergenlik, kızlarda meme tomurcuklarının büyümesi ile başlamaktadır. Erkeklerde ise, testislerin büyümesi ergenliğin başladığını işaret ediyor. Günümüzde ise gıdaların hormonlu olması insanlarımızın yaşam kalitesinde farklılıklar yarattığı gibi, ergenlik yaşını da düşürüyor. Çocuğunuzun erken ergenlik belirtileri taşıyıp taşımadığını anlamanız oldukça önemli bir konudur. Böyle olduğunda ergenlik dönemindeki bir çocuğa nasıl davranılması gerekiyorsa çocuğunuza o şekilde davranırsınız ve ergenlik dönemini daha sağlıklı atlatmasını sağlamanız mümkün olacaktır.çocuklarda erken ergenlik, erken ergenlik belirtileri, erken ergenlik nedenleriErken Ergenlik Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Erken ergenliğin en belirgin belirtisi kız çocuklarında meme büyümesinin belirginleşmesi, erkek çocuklarında ise testislerin büyümesiyle anlayabiliriz. Bunlar dışında gerek kız gerekse de erkek çocuklarında kıllanma görülür. Aynı zamanda çocukların ciltlerindeki yağlanmalar ile bu yağlanmalara bağlı olarak sivilcelerin çıkması da erken ergenlik belirtileri arasında yer almaktadır. Tabii ki sadece bu durumlar erken ergenliğe girdiğini tek başına göstermez. Durumun tam olarak saptanabilmesi için bir doktora başvurulması gerekiyor. Çeşitli kan testleri, kemik yaşı tespiti ve erken ergenliğe girilip girilmediğinin tespiti hekimler tarafından yapılır. Aynı zamanda ise kız çocuklarının yumurtalıklarına karından ultrason ile bakılarak da erken ergenliğe girip girmedikleri anlaşılmaktadır. Bu durum tespit edildikten sonra gerekiyorsa tedavisi ona göre belirlenir ve tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır.

Erken Ergenlik Tedavisi Nasıl Olur?

İlk olarak çocuğun erken ergenliğe girmesinin nedenleri araştırılması gerekir. Erken ergenliğe girilmesinin en tehlikeli nedenleri beyinde ve ya yumurtalıklarda meydana gelen bir tümör olabiliyor. Öncelikle bu durum tespit edilmeli ve gerekiyorsa cerrahi müdahale yapılması gerekiyor. Eğer erkenden ergenliğe girmenin herhangi bir nedeni bulunmuyorsa bu durumda cinsiyete uygun şekilde hormon tedavisi yapılabilir. Tedavi yöntemleri kız çocuklarında 10 ve ya 11 yaşına gelene kadar devam eder. Bu yöntem erkek çocuklarında ise 11 ve ya 12 yaşına gelene kadar devam eder. Genel olarak tedavi 28 günde bir uygulanır ve aşı ile hormon enjekte edilmesiyle gerçekleşir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir