Adet olma, günümüzde kadınsal organları olağan şekilde çalışan birçok kadında görülmektedir. Her kadında farklı periyotlarda görülen bu dönem, bazı kadınlarda problemli bir süreç ortaya koyarken bazı kadınlarda ise herhangi bir sorun teşkil etmeden geçirilmektedir.Adet olma nedir?
Adet olma, üreme çağında olan her kadında 28 günde gerçekleşen bir döngü olarak karşımıza çıkmaktadır. Adet olma sırasında kadının yumurtalıklarında ve rahminin iç tabakasında birtakım olaylar meydana gelmektedir. Beyinden salgılanan bir hormon yumurtalıklardan birini uyarmakta ve uyarılan yumurta döllenmeye hazır bir hale gelmektedir. Ayrıca bu uyarının yanı sıra rahim iç tabakası ise kendini herhangi bir muhtemel gebeliğe karşı hazır konuma getirmektedir. Ancak döllenme olmazsa serbestleşen yumurta hücresinin ömrü belirli bir zaman sonra sona erer ve hamilelik için hazırlanan rahim iç tabakası adet kanaması beraberinde dışarıya atılmaya çalışılır. Bu durum bilindiği gibi bir adet döngüsünü karşımıza çıkarır ve adet olma işlevi başlamış olur.
Bir adet olma dönemi 28 günlük periyot olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu durum bazı kadınlarda 35 güne çıkabilirken, bazı kadınlarda ise 21 güne kadar inebilmektedir. Bunun yanında ortalama 4 gün olarak kayıtlara geçen adet olma dönemi yine kadından kadına 1 ila 7 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca kadında meydana gelen kan kaybı miktarı da yine her kadında farklı şekillerde görülmektedir. Bazı kadınlarda 20 milimetre kan kaybı meydana gelebilirken bazı kadınlarda ise bu oran 80 milimetreye kadar çıkabilmektedir.
Adet olma döngüsü, her kadının yumurtalıklarında oluşan yumurta hücrelerinin tamamen tükendiği menopoz dönemine kadar devam etmektedir. Ayrıca bu dönemin emzirme ve gebelik süresince gerçekleşmediğini daha doğrusu geçici olarak ara verdiğini de belirtmekte fayda var.