21 Gün Kuralı Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

      Yorum yok 21 Gün Kuralı Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Yeni bir alışkanlık edinmek veya var olan bir alışkanlığı değiştirmek istediğinizde, 21 gün kuralı muhtemelen aklınıza gelmiştir. Bazılarına göre bir efsane olarak kabul edilen 21 gün kuralı aslında kanıtlanmış bilimsel bilgidir. İnsan beyninin yeni bir olayı, durumu veya alışkanlığı kabul etmesi veya görmezden gelmesi için 21 günün yeterli bir süre olduğu tartışılmaktadır. Egzersiz yapmaya başladığınızda, diyet yapmaya karar verdiğinizde, sigarayı bıraktığınızda yani tüm radikal kararları verirken tutarlılık için 21 gün devam etmeniz gerektiği vurgulanıyor. Edinilmiş bir alışkanlığı bırakmak, bilinçaltını yeni bir alışkanlığa hazırlamaktan çok daha zordur. Pes etmeden beyninizi isteklerinize göre yeniden programlamanız gerekiyor. Bu durumda 21 güne ihtiyacınız olduğunu bilerek sabırlı olmalısınız.21 gün kuralı, 21 gün kuralı nedir, 21 gün kuralı ne demek

21 gün kuralı nasıl uygulanmalı?

Kişisel iradenizle bir alışkanlığı değiştirmek istiyorsanız, kısa sürede pes ettiğinizi göreceksiniz. Bilinçli ve bilinçaltı zihniniz çatıştığında bilmelisiniz ki bilinçaltı her zaman kazanır. Örneğin, kurtulmak istediğiniz kötü bir alışkanlık varsa ama bu alışkanlık bilinçaltınızda olumluysa, onu elde etmeniz neredeyse imkansızdır. Bilinçli beyin dakikada dokuz düşünceyi mantıksal olarak algılayabilir. Ancak bilinçaltımız sadece bir dakikada 2,3 milyon birim bilgiyi işleyebilir. Buradan bilinçaltımızın anlık bilincimizden çok daha güçlü olduğunu anlıyoruz. Yaşam boyunca edinilen alışkanlıklar, deneyimler ve inançlar gibi gerçekler bilinçaltımızda depolanır. Eski alışkanlıklardan kurtulmak mümkün olduğunca zor olduğu için yenilerini geliştirmelisiniz. Bilinçte ve hücresel hafızada sonsuza kadar saklamak istediğimiz bu yeni alışkanlığı kabul etmesi için beynimize 21 gün vermemiz gerektiği bilimsel olarak açıklanıyor. 21 gün boyunca aynı davranışı tekrarlarsanız, bu süreden sonra zihnin otomatik olarak yeni bir alışkanlık oluşturmaya başlayacağı ileri sürülmektedir. Ayakkabı bağcığınızı bağlarken veya dişlerinizi fırçalarken bunu hiç düşünmeden yaptığınızın farkında mısınız? Bunun nedeni, bu eylemlerin bilinçaltınıza bir alışkanlık olarak yerleşmiş olmasıdır.

21 Gün Kuralı nasıl ortaya çıktı?

Bir plastik cerrah olan Maxwell Maltz, 1950’lerde hastalarının olağan davranışlarını fark etti. Burun ameliyatı olan tüm hastaların 21 gün sonra yeni yüzlerine ve görünümlerine alıştıklarını belirtiyor. Bu durumu fark eden cerrah yeni bir alışkanlık üzerinde çalışmaya başlar. 21 gün teori üzerinde çalışmak: “Mutluluk bir alışkanlıktır.” Bildiklerini kitabında paylaşıyor. Bu bilgilerin doğruluğu hala sorgulansa da, farklı bakış açılarını savunan ve savunan pek çok kişi var.

Bazı kaynaklara göre 21 Gün Kuralı yanlış bir inançtır. Bazı araştırmalara göre yeni bir alışkanlığın kazanılması veya mevcut bir alışkanlığın kırılması 18 ila 254 gün sürebilmektedir. Sonuç olarak, tüm algıların ortak paydası, beynin yeni bir alışkanlık kazanmasının zaman alacağıdır. Bir diğer gerçek bilgi ise bilinçaltının bilinçten çok daha fazla yetkilendirme gücüne sahip olmasıdır. En iyi yol, yeni bir alışkanlık edinmenin yeni bir süreç olduğunu anlamaktır. Öncelikle yeni bir alışkanlık edinene kadar zorluklar yaşayabileceğinizi, unutabileceğinizi ve zorluklar yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Ayrıca hata yapabileceğinizi anlamak ve yeni bir alışkanlık geliştirene kadar bunun doğal bir durum olduğunu kabul etmektir. Durum ne olursa olsun, ister alışkanlık oluşturuyor, ister mevcut bir alışkanlığı yıkıyor olsun, kendinize zaman ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bir eylemin alışkanlık haline gelmesi için bilinç tarafından değil bilinçaltı tarafından kabul edilmesi gerekir. Zaman sınırını kafanızdan çıkarırsanız, alışkanlık oluşturma sürecinin çok daha hızlı ilerlediğini göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir